Kusursuz zeytinyağının sırrı -CNN TURK
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Butik Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği Başkanı Atilla Totoş, kusursuz zeytinyağı için en önemli aşamanın hasat olduğunu ve hasatta sırık yerine tarak tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye’de atadan kalma yöntemlerle yapılan zeytinciliğin önüne geçmek ve doğru şekilde zeytin ile zeytinyağı üretmek için çalışmalar gerçekleştiren derneğin başkanı Totoş, Türkiye’deki zeytinyağının uluslararası tadım kriterlerinin beklentilerini karşılayamamasının asıl nedenlerinden birinin hasat olduğunu söyledi.
Totoş, mükemmel zeytinyağı en önemli aşamasının hasat olduğunun altını çizerek, “Özellikle hasat mükemmel olmazsa ondan sonraki bütün işlemlerin geçersiz olduğu bir proses takip etmek zorunda kalıyoruz. Hasatta mükemmel tanelerin fabrikaya gelmesi temel isteğimiz. Bunun için sırık kullanılmamalıdır. Çünkü zeytin ağacının dallarının uç kısımlarında meyve yoktur.
Bu seneki meyve sürgün vermez. Geçen seneki sürgünün üzerinde meyve vardır. Biz geçen seneki sürgünün üzerindeki meyveyi almak için sırıkla vurduğumuzda önümüzdeki senenin meyvelerini verecek dalları yok etmiş oluyoruz” dedi